В началото на април взвод от 38-и батальон за ядрена, химическа

...
В началото на април взвод от 38-и батальон за ядрена, химическа
Коментари Харесай

Батальонът за ядрена, химическа и биологична защита в Мусачево е боеготов

В началото на април взвод от 38-и батальон за нуклеарна, химическа и биологична защита получи оценка „ боеготов “ в Усилените сили за отговор на НАТО. За приноса в груповата сигурност на НАТО и за чисто българските провокации описаха пред БНР на празника на Българската армия представители на батальона за нуклеарна, химическа и биологична отбрана.

И все още взвод за биологична отбрана носи дежурство в Силите за отговор на НАТО. 

Дори и обстановката с ковид не е попречила на подготовката на батальона. Той ще застъпи своето дежурство през 2022-ра година.

Временно изпълняващият длъжността пълководец на 38-и батальон в Мусачево майор Наталия Иванова съобщи, че пред нея стои отворен проект по какъв начин да откри повече военни. Особено при войнишкия състав. Трудно се намират и някои типове експерти – водачи с категории, химици – разузнавачи. Над 100 души не доближават, призна тя. 

В края на юни и началото на юли химическият батальон ще организира конкурс. Но майор Иванова сподели, че даже и при увеличените, съгласно Министерството на защитата, за три години заплати с 30 %, армията не може да се конкурира с бизнеса. 

Докладът за положението на защитата за 2020-та година неотдавна регистрира, че основното месечно заплащане на бойците е достигнало 924 лв., което е нарастване в размер на 10% спрямо предходната година. А повишаването по отношение на 2017 година е в размер на 52%. 

„ Тази политика по приходите към този момент дава позитивни резултати при привличането и задържането на работа на първокласен персонален състав и за последователното попълване на вакантните места във Въоръжените сили “, написа в отчета. Редник Красимир Петров е един от новите в батальона за ЯХБЗ. Но не финансите, желанието да бъде боен уточни той като главно за търсене на кариера в армията и сподели, че е избрал тази специалност, тъй като обича химията. И счита да прави кариера в армията. 

Като редови войник Красимир Петров е и редови войник Зорница Павлова. След фамилен съвет със брачна половинка си, също боен, Зорница Павлова постъпва в химическия батальон в Мусачево. От март е назначена като химик-разузнавач. 

Репортажа на Добромир Видев в предаването " 12+4 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР